Ekologická likvidace vozidel

29.9.2016

Od roku 2004, tedy od vstupu České republiky do EU, je pro vyřazení vozidla nutné doložit doklad o ekologické likvidaci. Tento doklad získáte v našem kovošrotu Skřítecký, který sídlí v Černíkovicích a zajišťuje ekologickou likvidaci vozidel. Víte ale, co vše k odhlášení vozidla potřebujete? A jak samotná likvidace probíhá?

Jak probíhá ekologická likvidace vozidla?

Pokud je již vaše auto nepojízdné, neváhejte nás kontaktovat – zajistíme jeho převoz k nám na autovrakoviště. Již při převzetí vozidla vám na místě odtahu vystavíme potřebné dokumenty pro jeho odhlášení. Vůz také podle zákona zdokumentujeme na fotografiích a následně se pustíme do rozebrání vraku. Pro tyto účely máme vlastní vypouštěcí stanici pro odbornou likvidaci provozních kapalin.

Při ekologické likvidaci vozidla rozebereme auto na jednotlivé součásti. Z vozu odmontujeme akumulátor, kola, tlumiče, deaktivujeme airbagy a odsajeme všechny kapaliny. Následně přichází demontáž vozidla na další díly - sklo, kabely, výfuk, nápravy, agregát, autorádio, autosedadla, rozebrání interiéru, kapotáže, chladičů... Tyto části se následně roztřídí na jednotlivé suroviny.

Likvidujeme také vozidla s pohonem LPG.

Co je dobré vědět

  • Doporučujeme si objednat termín, ať nemusíte čekat
  • Autovraky odvážíme 7 dní v týdnu – volejte 739 411 085
  • K likvidaci od vás potřebujeme občanský průkaz/živnostenský list vlastníka, velký technický průkaz a v případě zastoupení i plnou moc
  • Likvidaci provádíme zdarma a ještě můžete získat finanční odměnu
  • Autovrak k likvidaci musí mít dle zákona všechny hlavní části (karoserie, motor, nápravy, baterii, provozní kapaliny a další)

Postup pro odhlášení vozidla

Pro odhlášení vozidla budete potřebovat níže uvedené dokumenty. Pokud se s návštěvou úřadu nechcete zdržovat, můžete pověřit cizí osobu s vaší plnou mocí, aby vozidlo odhlásila za vás.

  • Velký i malý technický průkaz
  • Občanský průkaz či živnostenský list
  • Doklad o ekologické likvidaci vozidla
  • 2 ks SPZ
  • Žádost o vyřazení vozidla z registru
  • V případě zastoupení plná moc

Následně nezapomeňte zrušit pojištění na zlikvidovaný vůz.

Odhlášení vozidla bez ekologické likvidace

Odhlášení vozidla bez ekologické likvidace je možné v případě, kdy je úplně zničeno (např. požárem). Do 1. 1. 2015 se situace, kdy jste si chtěli nechat vůz na nákladní díly, řešila tzv. polopřevodem, což již nyní není možné. Můžeme vám však zlikvidovat vůz, ze kterého jste si ponechali nějaké náhradní díly – je ale nutné počítat s tím, že tato likvidace již nebude zdarma a může být zpoplatněna.

Myslete na životní prostřední a přenechte likvidaci vašeho starého či nepojízdného vozu nám. O vše se kompletně postaráme. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.