Recyklace a výkup kabelů

1.12.2017

Likvidujete starou elektroinstalaci? Sešlo se vám v kůlně více neupoužívaných kabelů? Máte dvě možnosti – buď je vhodit do kontejneru na elektroodpad, nebo je odvést k nám, kde vám za výkup kabelů ještě zaplatíme. Podívejte se, co naše zákazníky nejčastěji zajímá. 

výkup kabelů

Jak dostat za výkup kabelů co nejvíce?

Podobně jako u jiných sběrných surovin, doporučujeme odevzdávat kabely čisté (ideálně tedy bez zbytků stavební suti). Kabely vykupujeme bez koncovek (např. zástrček a další elektroinstalace). Při větším objemu doporučujeme předem kabely rozdělit na hliník a měď. Plastovou bužírku však z kabelů nesundávejte, o to se postaráme.

Nezapomeňte, že při výkupu budeme potřebovat váš občanský průkaz a číslo účtu, na který vám pošleme peníze.

Ceník výkupu kabelů

Nabízíme nejvýhodnější výkupní ceny kabelů v okolí. Ceník se z důvodu častých změn pravidelně obměňuje (naše ceny flexibilně reagují na Londýnskou burzu kovů), proto nás neváhejte kontaktovat a obratem vám zašleme aktuální ceník. Bližší informace o výkupu vám rádi sdělíme na telefonu 739 411 085 nebo přes kontaktní formulář.

Chci poslat aktuální ceník

Jak probíhá recyklace kabelů

Kabel je dvousložková surovina, což znamená, že než začne samotná recyklace, je nezbytné od sebe oddělit měkčený plast (obal kabelu) a samotný hliníkový nebo měděný kabel. Existuje samozřejmě možnost, sundat z kabelku obalovou bužírku ručně, ale je to zdlouhavý a ne zrovna ekonomicky výhodný postup.

Recyklace kabelů tedy probíhá rovnou v té podobě, v jaké je od vás vykoupíme. Celé kabely se rozdrtí na malé kousky PVC bužírky a kovu. Tato směs poté putuje po vibračních stolech, kde se od sebe jednotlivé složky oddělí.

Další možností, která se při recyklaci využívá, je tzv. loupačka kabelů, skrze kterou se kabel protáhne a snadno zbaví opláštění.

Kde se recyklované kabely používají?

Separací lze získat až 99,5% čisté PVC, které lze opět využít (např. podlahová krytina, zahradní hadice, obuv). Méně kvalitnější plastové části se využívají např. na výrobu značek.

Recyklované kovy putují do sléváren, ve kterých jsou znovu využity pro nové výrobky. Měď je 100% recyklovatelná a díky její recyklaci se snižují objemy její těžby. Stejně tak je to s hliníkem, který během recyklace neztrácí na své kvalitě.

Zajímá vás více? Potřebujete, abychom odpad odvezli? Neváhejte nás kontaktovat!