Životnost a likvidace autobaterií

3.5.2017

Současný svět je na baterky – jsou v každém voze, telefonu, ovladači, notebooku, hodinkách... A přestože se jejich životnost stále prodlužuje, přijde jednou den, kdy je již nelze použít a je čas řešit otázku Kam s nimi? Pojďme se podívat na cestu vysloužilých baterek.

Pojďme nakouknout pod pokličku bateriím a autobateriím z pohledu životnosti a likvidace. 

Hledáte výkup autobaterií?

Životnost autobaterií aneb péče od začátku do konce

Výdrž autobaterie se pohybuje mezi 3 a 6 lety. Je však lepší počítat s tím, že je životnost autobaterie spíše nižší, a to nejen u starých vozů. Moderní vozy jsou vybavené bohatou sítí elektroinstalace, která je na spotřebu energie více náročnější. Co je dobré dělat, aby autobaterie vydržela co nejdéle?

  • Hlídejte si datum výroby
  • Nechte si v servisu zkontrolovat stav baterie a dobíjecí soustavu (především před zimou)
  • U údržbových baterií kontrolujte stav elektrolytu a popřípadě ho dolijte destilovanou vodou
  • Sváteční řidiči by měli během mrazů vůz projet, aby se kyselina v autobaterii neoddělila od vody

Jak poznám, že už je s autobaterií konec?

Prvními příznaky je slabší svítivost světel a delší hluk ze startéru. Pokud však startér nereaguje vůbec, lze vůz roztlačit nebo použít startovací kabely.

Staré baterie a kam s nimi

  • Sběrná místa v prodejnách a boxy na ulici – malé baterky z hodinek, baterie z notebooků a telefonů, tužkové baterie...
  • Prodejci elektro – často fungují jako sběrna elektroodpadu
  • Kovošrot – autobaterie a klasické baterie ve větším množství vykupujeme v Kovošrotu Černíkovice, kde se postaráme o odbornou likvidaci a ještě vám za staré akumulátory zaplatíme

Ekologická likvidace autobaterií

Jak to celé funguje? Poté, co u nás necháte staré a nefunkční autobaterie, vyplatíme vám na účet čásku za výkup. Autobaterie jsou nebezpečný odpad, proto s nimi nakládáme ve vší opatrnosti a podle přísných zákonů o uskladnění. Následně vykoupené baterie převážíme do kovohutí, kde zajistí jejich rozložení, recyklaci a odbornou likvidaci nebezpečných látek.

Zajímá vás více? Neváhejte nás kontaktovat!